avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... ACT ADITIONAL LA CONTRACTUL DE CREDIT conf OUG 50/2010
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

ACT ADITIONAL LA CONTRACTUL DE CREDIT conf OUG 50/2010

Numele meu este Bejinariu Narciz, sunt din Constanta si as dori sa imi comunicati daca exista norme specifice, dupa care Banca a calculat valoarea MARJEI FIXE DE RISC, impusa in ACTUL ADITIONAL din 2010, la valoarea de 4,75 p.p, fata de valoarea de 0,55 pp, din CONTRACTUL DE CREDIT initial, incheiat in 2009, printr-o majorare de aproape 9 ori a valorii acestuia.
Avand in vedere ca sunt bugetar, iar veniturile au fost reduse cu 25%,banca a reusit prin actul aditional sa mareasca intr-un singur an, rata creditului, de la 810 ron la 1025 ron , in iulie 2010, iar sugestia clara, in cazul in care nu sunt de acord cu prevederile din actul aditional, a fost sa fac o refinantare la alta banca, vo rog sa ma sprijiniti , printr-o consiliere legata de normele bancii nationale sau din codul civil, pentru astfel de situatii.
Din punctul meu de vedere , conform prevederilor art.35 si 37 din OUG 50/2010 consider ca Banca a modificat abuziv si unilateral valoarea acestei componente a ratei dobanzii , neaplicand valoarea din contractual de credit initial, va rog sa-mi comunicati daca Banca face un abuz , iar acest abuz , poate fi considerat ilegal si astfel articolul din actul aditional ce stipuleaza valoarea marita de 9 ori a MARJEI FIXE DE RISC, sa fie declarat nul, sau numai prin actiune in instanta pot obtine modificarea acestuia.

Cu toata consideratia,
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
narciz767, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 05:53, 20 Septembrie 2010
Art. 41
(1) Orice notificare cu privire la modificarea continutului clauzelor contractuale referitoare la costuri va fi transmisa consumatorilor cu cel putin 30 de zile inainte de aplicarea acestora.
(2) Consumatorul are la dispozitie un termen de 15 zile de la primirea notificarii pentru a comunica optiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor conditii.
(3) Neprimirea unui raspuns din partea consumatorului in termenul mentionat anterior nu este considerata acceptare tacita si contractul ramane neschimbat.
(4) In cazul in care consumatorul nu accepta noile conditii, creditorul nu are dreptul de a penaliza consumatorul sau de a declara creditul scadent.
Daca nu va convin prevederile actului aditional , nu-l semnati.
Pentru toti cei care au credit la CEC Bank, iar prin actul aditional conform OUG 50/2010, le-au fost modificate dobanzile in mod abuziv (ex. MARJA FIXA) fata de contractul de credit initial, care este mult mai mica...in cazul meu a fost majorata de 9 ori, dela 0,55 la 4,75pp. Potrivit legislaţiei în vigoare acum, orice client se poate duce la bancă şi să ceară modificarea contractului prin calculul pornind de la referinţa EURIBOR sau ROBOR la care se adaugă marja practicată până atunci. Aşa spune ordonanţa, aşa vor judeca şi instanţele, iar fără modificarea actului normativ băncilor vor pierde în justiţie. Ordonanţa este clară: referinţa va fi indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adaugă marja băncii, care nu poate să crească“, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, citat de Mediafax.
Un ONG, www.AsistentaPentruConsumatori.ro , prezent în ţara noastră de mai multă vreme, îndeplineşte funcţia de arbitru între clienţii şi furnizorii de servicii, inclusiv băncile locale. „În principiu, există două modalităţi prin care putem ajuta clienţii băncilor în conflictele pe care le au cu instituţiile de credit. Principala cale este arbitrajul – intermediem conflictele între bancă şi client. O a doua cale ar fi cea procesuală, însă la această situaţie ajungem doar dacă este vorba despre un grup de clienţi, 20-30 de persoane care au aceeaşi problemă. Altfel nu se justifică efortul financiar“, ne-au explicat reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România. În 2009, organizaţia s-a ocupat de 328 de cazuri în domeniul servicilor financiare, din care a rezolvat 305, adică 93%, toate situaţiile fiind clarificate pe cale amiabilă.
Asa ca daca ne strangem mai multi avem o sansa MARE sa stopam abuzurile bancilor.
In aceeasi situatie am fost si eu, aceeasi marja mi s-a propus, dar l-am scris ca nu sunt de acord si ca incalca prevederile oug 50/2010. Dupa asta m-au sunat si am luat propunerea de act aditional in care noua marja este de 3,54 dar aplicabila cu robor 3m valabil la 21 iunie 2010, in conditiile in care acesta se va modifica la 1 iulie 2010, conf contract, cand de fapr robor creste cu aproape 0.5 pp.
Acum sunt in faza in care le scriu ca nu sunt de acord nici cu actualele conditii si vom vedea ce voi obtine.
Salut. Am si eu un credit la CEC dar nu gasesc pe vechiul contract de creditare acea marja fixa de risc. eu am creditul in lei si e facut in luna aprilie 2008.ma poate ajuta cineva sa imi spuna unde o gasesc sa vad ce valoare avea?
am fost azi la CEC si mi-au dat actul aditional pe care scrie asa : RAD= ROBOR 3M de 6.84% cf. cotatiei din 21 iunie 2010 + MARJA FIXA de 5.09pp.
Interventie moderator
Este adevarat, multi useri au probleme cu anumite societati bancare insa, Regulamentul de postare, in acest forum, prevede faptul ca, se discuta ideea si nu persoana juridica/fizica.

Rog frumos userii care folosesc denumiri ale societatilor bancare, sa le sterga/editeze.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Act aditional oug50/2010 - Elibet - Elibet Ajutor, ce sa fac? am un credit cu dobanda variabila, la o banca comerciala, credit din 2006. La acel moment, dobanda anuala (DAE) era de 17.68% la ron. ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)